onsdag 9. april 2008

Lyrikk-analyse

Hvordan analysere et dikt? Hva er musikkvideoanalyse? Jeg vil gjennom denne 200 ord lange teksten prøve og forklare deg hvordan en lyrikk-analyse er. Eksempel på lyrikk-analyse kan være en analyse av et dikt.

Når du analyser finnes det ingen konkrete krav til hvordan å bygge opp teksten. En artikkel kan, i motsetning til en lyrikkanalyse, deles inn i 3 hoveddeler – innledning, hoveddel og avslutning. Derimot er det enkelte tema og utrykk du må ha i en lyrikk-analyse:

Dikterens bruk av språklige bilder (metaforer, symboler, klisjeer, besjeling, personifisering og sammenligning). Hvordan påvirker de språklige bildene teksten?

Hva er tekstens motiv? Tekstens motiv er hva den konkret handler om. Bak tekstens ord og motiv skjuler det seg et tema. Dette er en viktig del av analysen. Her er det den som analyserer som selv må ta et personlig valg om hva han tror er temaet. Her kan du også fint komme med argumenter og synspunkter på hvorfor du tror akkurat det du velger er tekstens tema. Etter dette passer det ofte fint å nevne hva du tror forfatteren vil formidle gjennom teksten. Hva er budskapet?

Dersom du klarer å få med disse punktene i en helt tilfeldig rekkefølge vil du ha en god forutsetning for å skrive rett analyse. Om den blir god eller mindre god blir opp til deg!

1 kommentar:

Janii sa...

Veldig bra analysert Mikal.