onsdag 19. september 2007

Samboer eller singel?

Det er i befolkningen ingen forskjell på andelen menn og kvinner som bor alene. Eldre kvinner er ofte enslige, mens det er motsatt med menn.

Enpersonhusholdninger er særlig vanlig i bykjernene i de store byene og i spredtbygde strøk. I aldersgruppen for menn i 20-59 år er overskuddet mest i de minst sentrale kommunenene. Dette skyldes nok mye at kvinner ofte reiser til de store byene i forbindelse med utdanning og arbeid.

Generellt sett er menn eldre enn kvinnen i mange ekteskap. Menn har vært 3-4 år eldre. Dette ser ikke ut til å avta, tvert imot. Andelen ekteskapsinngåelser hvor mannen er mer enn ni år eldre enn kvinnen, er nesten doblet siden 1966. Det som ser ut til å øke er ekteskap der kvinnen er eldre. Ugifte samboere er forbausende like ekteparene når det gjelder aldersforskjellen mellom menn og kvinner – med ett unntak: Andelen samliv hvor mannen er mer enn ni år eldre enn kvinnen er langt lavere.

Mer globalisering og internasjonal mobilitet har påvirket at flere ekteskap nå blir inngått der den ene parten har innvandrerbakrunn. Menn som gifter seg med ikke-vestlige kvinner har økt kraftig de siste årene. I 2004 var syv av 10 ekteskapsinngåelser mellom to norske.

I 1993 ble også partnerskap som samlivsform en del av statistikken, og det er siden den gang registrert til sammen 1 800 inngåtte partnerskap. Det er flest menn som inngår denne type partnerskap.

Ingen kommentarer: