mandag 28. januar 2008

Kompani Orheim


Her kommer et kort referat av boken "Kompani Orheim", skrevet av Tore Renberg. Boken handler om Jarle Klepp og hans oppvekst. Jarle vokser opp med en mor og far litt utenfor Stavanger, i middelklasse strøk og i et hus med carport.


I oppveksten har Jarle, som de fleste andre gutter i denne alderen, faren som sitt store forbilde. En dag finner derimot Jarle ut om farens problemer. Han forstår nå hva alt bråket og den høye musikken handler om. Faren har et alkoholproblem. Faren, Terje Orheim, slår moren. Det er derfor moren har blåmerker, ikke fordi hun datt ned trappen.


Boken fortelles gjennom en forteller. En som vet alt, men som ikke er tilstede. Personlig føler jeg boken har en større baktanke, men har ikke funnet ut hva enda. Et større bilde. Noe mer en familieliv og problemer. Kanskje tilgivelse? Eller døden? Jeg får vente og se hva som skjer.

Forfatteren bruker et allment språk og jeg tror boken kan nå ut til flertallet av befolkningen. Folk vil kunne kjenne igjen hovedpersonene. Enten som dem selv. som naboen eller en venn/bekjent.

Ingen kommentarer: