lørdag 5. januar 2008

Økonomi 2007

I juni 2007 lå boligprisene 14 prosaent høyere enn året før og hele 2 ganger så høyt som i 1998. Hvorfor? Grunnene er mange, i hovedsak høye oljepriser, høyere reallønn og ikke minst den lave renten! Siden 2005 har renten steget, men det har også boligprisene, eller hvertfall frem til Juli i fjor (2007).

Da sank prisene på boliger. Feste virket til å være over. Hvor lenge vet vi ikke, men vi vet at prisene på markedet har sunket med opptil 3 prosent siden da. Boligfesten kan være over. Bygningsbransjen's store gullperiode kan gå mot slutten. Det bygges enda, men ikke i samme grad som før.

I USA har boligprisene sunket 5 prosent de siste 2 årene. Dette gjør utslag på hele verdens økonomi. Hvorfor? Jo fordi USA styrer hele 27 prosent av verdens økonomi. 27 prosent! Fortsetter nedgangen kan vi få en svakere verdensøkonomi.

Trenger folk å spare? Kanskje selge hytta? Trolig ikke ettersom reallønnen forventes å stige med hele 5 prosent mer enn i år. Det vil si at en gjennomsnittlig norsk lønnsmottaker vil tjene 407.000. Ellers må "Statens pensjonsfond" nevnes. Her har Norge over 2000 milliarder på bok. Etter 2007 har vi kanskje opp mot 2500 milliarder. Så uansett hva som hender verdensøkonomien skal det mye til for å knekke lille Norge.

Ingen grunn til panikk. Vi får bare mer og mer. Tenk heller litt på dem som ikke har mye, men som heller ikke får mer.

Ingen kommentarer: