onsdag 23. januar 2008

National Treasure: Book of secrets


"Noen folk syns det er dramatisk å legge puslespill." Ordene er hentet fra Aftenbladets anmeldelse av filmen "National Treasure - Book og secrets." VG's anmelder mener den er en blanding av filmene "Indiana Jones" og "Da Vinci koden".


Begge anmeldelsene slår sammen innledningen og handlingsreferatet. Begge begynner rett på sak, men Aftenbladets meninger i innledningen er merkbart lengre og flere enn VG's. Ut fra begge handlinsreferatene kommer det frem at filmens handling mye baserer seg på historiske grunnlag der presidenten blir involvert.


Aftenbladets anmelder bruker disse ordene for å perpektivisere filmen: "Etter en nesten-clouseausk komedie-etterforskning ender også toeren med innendørske klatringer i antikvarisk treverk." Han sammeligner her filmen med den første National Treasure. I VG omtales den som den Amerikanske versjonen av Da Vinci koden. Vi kan utfra begge anmeldelsene forstå at filmen er under kategorien action.


I VG får gjennomføringen mye skryt; "gjennomføringen av et helkommersielt konsept, med rutinerte skuespillerhåndverkere, svære scenarioer, filmteknikk i toppklasse og lek med de helligste nasjonalsymbolene, er utvilsomt godt gjennomført. Dette er, rett og slett, fnugglett og velsmurt underholding i rådyr innpakning. Og ikke er vondt ord om den slags."


I Aftenbladet mottar Ed Harris mye skryt for sitt spill som skurk. Ifølge Aftenbladet kommenteres det at han kunne erstattet Peter Ijeh.


I begge anmeldelsene får filmen terningkast 4. VG bedømmer dette med at det er munter underholding, mens Aftenbladet bedømmer terningkastet slik; "National treasure 2 består av alt som er feil med amerikansk underholdningsfilm, og følgelig blir den ålreit å se på."
Se bilder fra filmen her.

1 kommentar:

Leif Harboe sa...

Gode eksempler, fint hvis du bruker mer av fagterminologien når du beskriver. (Eks. perspektivering, karakterisering osv.)