tirsdag 8. januar 2008

Språk i fremtiden


Snakker vi engelsk eller norsk i fremtiden? Etter teksten "språklige fremtider" av Helene Uri vil jeg opplyse litt om hvordan fremtidens norsk kan bli.

Norsk ligger, av verdens 7000 språk, på en sterk 112 plass. Hvert år forsvinner rundt 50 prosent, men norsk kommer ikke til å omkomme med det første. Grunnene er at vi både har muntlig og skriftlig norsk. Men enkelte områder kommer trolig til å bli erstattet av engelsk. Høyere utdanning og forskning er eksempler på slike områder. Vi ser allerede i dag sterke tendenser som slutter om denne påstanden. Flere studier går på engelsk og i de fleste jobber som krever høy utdannelse trengs engelsk. Fremtidens norsk kommer til å være modernisert. Ved dette mener jeg språket vil bli mer ortofont og i tilleg bli påvirket av etniske grupper.

Uansett håper og tror jeg norsk forblir et språk også i fremtiden. Ingen vet noe for sikkert, men historisk sett vil dette styrke Norge. Språket bør ikke bli historisk utslettet, slik som våre tapre krigerfolk en gang på 800-tallet.

Ingen kommentarer: